Boktips

Antiloper

av Ester Roxberg (2011)

"Det är ju nu livet börjar, det var så vi sa det. Jag borde boka en resa jorden runt. Backpacka. Jag skulle kunna göra precis vad som helst. Vi är fria nu. Men när jag vaknade i morse stod allt bara still. Vad äter man till frukost som vuxen? Vad ska jag ha på mig? Ska man bara resa sig och börja gå?"

Raderna är hämtade ur Ester Roxbergs roman Antiloper. Boken bygger på Esters egna erfarenheter av att stå bredvid någon som mår dåligt - att vara närstående till en vän som är deprimeriad, som hon också sedan förlorar. Läs mer om boken och Livlinans intervju med Ester Roxberg.

Ett gott liv

av Ann Heberlein (2011)

”Så småningom kommer gryningen. Det gör den alltid.” (A. Heberlein)

Det går inte att skiva om boken Ett gott liv, utan att nämna Ann Heberleins storsäljare Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva som kom ut 2009. I den beskriver Heberlein hur det är att vara psykisk sjuk och leva med diagnosen bipolär typ II. Hon blev ett ansikte för psykisk ohälsa. Idag är Ann Heberlein kritisk till hur hennes inre blev allmängods.
I Ett gott liv beskriver hon hur boksigneringar, föredrag och intervjuer påverkade hennes psykiska hälsa negativt. Det är en del i boken, men boken handlar också om hennes väg tillbaka. Till ett friskt liv.  

En vän frågade Ann Heberlein om hon inte tänkt skriva en bok om hur det är att må bra istället?  Om ett gott liv. Det har hon gjort, samtidigt som kopplingarna till perioder av ångest och mörker finns med. Det gör också Heberleins funderingar kring ondska, godhet, samhällsklasser, skam, psykvård, statusjakt och normer.   

”Det handlar inte om vad som är normalt och vad som inte är normalt. Det handlar om vad som är sjukt och vad som är friskt. Den psykisk sjuke är naturligtvis normal på samma sätt som den cancersjuke – hon saknar förmåga att leva ett gott liv.”(A. Heberlein)

Text: Lovisa Bengtsson

Psykologilexikon

av Henry Egidius (2008)

De psykologiska frågorna har alltid lockat och intresserat. De berör oss eftersom de handlar om människan vilka vi är, hur vi beter oss och varför, våra drivkrafter, värderingar och attityder, relationer, vår utveckling och mycket mer. Många psykologiska termer är införlivade med vårt dagliga språk och vi möter dem i yrkeslivet, i tidningarna och litteraturen och i samtalen.
Lexikonet innehåller ord som ofta förekommer i psykologiska texter från andra områden som psykiatri, sociologi, vetenskapsteori, filosofi och statistik.

Psykologilexikon rymmer cirka 7 000 termer, förkortningar, begrepp och personnamn. Det är ett självklart uppslagsverk för alla yrkesverksamma på psykologins olika fält och för angränsande professioner inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Lexikonet är dessutom en guldgruva för journalister, studerande och den intresserade allmänheten.

Svinalängorna

av Susanna Alakoski (2006)

Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag. Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna.

Boken fick Augustpriset som Årets skönlitterära bok år 2006.

Recensioner:

"Jag blev verkligen gripen och tagen av den här boken. Jag tycker den är fantastiskt bra samtidigt som den är hemsk och tragisk. Det är ingen nöjesläsning direkt, men den träffade mig rakt i hjärtat."
Nessa

"Jag hade föreställt mig en tung roman om elände elände elände. Men så är den inte. Visst skildras misären, men utan tvekan hade Leena det bra emellanåt också. Det känns befriande, dels för Leenas skull, att det finns ljus i mörkret, men också för oss, läsarnas skull. Det styrker historien."
Helix

"Boken var väldigt bra. Den var charmig och man småskrattade på flera ställen. Sen plötsligt inser man hur Leenas vardag har smugit sig in i handlingen och man sätter skrattet i halsen."
Rosa

Kriget är slut

av Morgan Alling (2010)

När Morgan Alling skildrade sin tuffa barndom i radioprogrammet Sommar år 2009 blev gensvaret enormt. Kanske för att ingen hade anat att den glada, spexande, populära skådespelaren hade en annan sida. Att det bakom skratten även fanns en stor sorg.

Under sina första fyra år bodde Morgan och hans lillebror Stefan tillsammans med sin ensamstående alkoholiserade mor. Vardagen var fylld av supande, slagsmål och flyttar mellan olika lägenheter. Men mamman älskade ändå sina söner och försökte ta hand om dem så gott hon kunde. Och Morgan hittade på allehanda bus och upptåg som gjorde honom till hjälte både hos kompisarna och fyllgubbarna.

Men till slut tappade mamman kontrollen över festandet, förlorade jobbet och blev inlagd på behandlingshem. Morgan och hans lillebror hamnade på barnhem, men trots mammans alla löften kom hon aldrig och hämtade dem. Istället skildes bröderna åt och skickades från fosterfamilj till fosterfamilj.

Recension:"Morgan Allings bok berör ända in i hjärtat, han skriver fint och det känns som om han fortfarande kan se tillbaka på situationerna med ett barns ögon. Han beskriver så bra hur han som liten löste det när han var pressad och orolig, hur han blev utagerande och väldigt fysisk, klättrade i träd, kastade sig från tak, hjulade. Utomstående såg honom nog som en jobbig unge, men han menade att det var det bästa han kunde göra. Som läsare fick man verkligen en känsla för varför han gjorde som han gjorde.
En oerhört fascinerande bok, bland det bästa jag läst. Jag kunde nästan inte sluta läsa, fantastiskt fint skrivet och jag grät nästan ibland. Så underbart att han klarat sig så bra och kommit fram så fint i livet. Jag vill verkligen rekommendera den här boken, det känns jättekul att kunna göra det!"

Text: Ingela Skärsäter, projektledare PS Young Support

Mitt galna liv

av Arvid Lagercrantz (2010)

Arvid Lagercrantz är journalist och har bl a varit vd för Sveriges Riksradio. I hela sitt liv har han lidit av manodepressiv/bipolär sjukdom.
Så här skriver han i förordet:

"Det här är en memoar om psykisk sjukdom. Med nödvändighet handlar den också om mig själv men mest om min sjukdom, hur jag led, hur jag behandlades och vad läkarna skrev i mina journaler.

Jag vet att många människor har liknande problem. Låt oss dela ensamheten. [...] Mina maniska perioder har blivit många. Jag har fått elchocker, legat i bälte och fått massor med psykosmedicin. Dessemellan har jag varit helt frisk. Jag bjuder här på vad jag kallar Mitt galna liv."
Om boken i radio och tv

Arvid Lagercrantz har medverkat både i radio och tv för att berätta om sin bok och hur det varit att leva med sjukdomen.

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

av Ann Heberlein (2009)

I januari 2009 kom forskaren Ann Heberleins självbiografiska bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, som fick mycket uppmärksamhet. Hon har diagnosen bipolär sjukdom 2 och har lidit av sjukdomen sedan hon var i 20-årsåldern.

Utdrag ur boken:
"I väntrummet på S:t Lars är vi jämlika. Människor, varken mer eller mindre. I psykakutens milt välkomnande ljus finns inga titlar. Fyllbultar och docenter, hemlösa, förgråtna tonårsbrudar, uppgivna medelålderskrisar och stinkande gubbar. Där sitter vi i trådslitna fåtöljer. Ofta ensamma. Oftast ensamma. De unga tjejerna har ibland med sig en väninna som stöttar och tröstar. Riktigt unga män kommer med sin mamma. Inte fullt så unga män kommer ensamma. Fyllbulten kommer ofta med en – eller två – poliser. Välklädda män och kvinnor mellan trettio och fyrtio har ibland med sig en likaledes välklädd partner. Över fyrtio är de ensamma. Ensamma. Kanske har den välklädda partnern tröttnat då. Kanske stannar den välklädda partnern kvar hemma framför teven, "jaså har du ångest igen lilla vän, ska jag ringa efter en taxi?"

Balansgång; om depressioner och manier

av Föreningen Balans (2000, 2001)

Boken varvar sjukdomsbilder med fakta och läses av patienter, anhöriga och vårdpersonal.

Så här skriver ÅSS, Svenska Ångestsyndromsällskapet om boken:
"I Balansgång möter du ett antal personer som med växlande framgång kämpar för att balansera sina liv. Det finns lika många typer av depressioner eller manier som det finns patienter. Några patentmediciner eller behandlingar gives icke. Däremot hoppas vi att det inifrånperspektiv som ges i boken, från drabbade, anhöriga och vårdgivare, ska bli ett stöd. Med inlevelse, fantasi, respekt och kunskap hos de berörda finns utsikter att balansakten lyckas bättre."

Farsta fritt fall

av Ulrika Lidbo (2010)

Henrika försöker verkligen passa in. Men Farsta är annorlunda än hemma i Lund. Hårdare. [...] Mira är taskig mot folk som visar svaghet. Samtidigt stör hon sig när de andra i gänget tar efter. [...]
När Miras och Henrikas vägar korsas påverkar de varandra i helt nya riktningar. Och allt är inte som det ser ut på ytan.
"Jag kommer fortfarande på mig själv att gå och undra över hur Henrika och Mira har det nu för tiden, flera månader efter att jag läste ut boken. Sedan kommer jag på att de ju bara finns där, inte i verkligheten. Det måste vara ett väldigt gott betyg till en bok."
Pia Mattzon, webbredaktör Molnhopp

Recension:"Vår diskussion skulle kunna fortsätta en bra bit till om Mira, Henrika och deras "fria fall". Det vi är helt överens om är att boken engagerat oss och att vi hela tiden ville läsa mer om Mira och Henrika. Vid sidan av Mira och Henrika skildras även de andra karaktärerna i boken mycket bra och realistiskt.


Här ligger jag och blöder

av Jenny Jägerfeld (2010)

Jenny Jägerfeld fick Augustpriset i klassen Årets svenska barn- och ungdomsbok 2010 för boken Här ligger jag och blöder.

Om boken:"Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april, dagen för den internationellt inbillade olycksdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg."

Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Det vill säga, alla utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne.

Recension:"... detta är en solklar crossover-bok. Dvs, den passar superbra för både unga och vuxna. Ta det som en uppmaning! Det är en jättefin och sorglig och rolig berättelse."

Text: Johanna Lindbäck

Busters öron

av Maria Ernestam (2006)

Eva har i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer till blommor kan vara enklare än relationer till familjen.
När hon på sin 56-årsdag får en dagbok börjar hon skriva om en värld hon gjort allt för att glömma. Villakvarteret där hon växte upp med en vacker men självcentrerad mamma, vars beteende gjorde hennes liv till ett helvete.

Redan vid sju års ålder fattar Eva ett beslut. Hon ska bli den som överlever. Kriget innanför hemmets dörrar kräver sin strategi, och genom hela sin uppväxt övar sig Eva målmedvetet inför den slutliga striden.

Hänsyn

av Igor Ardoril (2010)

Igor Ardoris blev först känd som en av lärarna i tv-serien Klass 9A. Han är ocksåföreläsare, mental tränare och författare. Så här beskrivs boken Hänsyn:
Vad är egentligen hänsyn och hur funkar det i praktiken? Och hur mycket hänsyn är jag skyldig att visa min omgivning? Hur mycket hänsyn är omgivningen skyldig att visa mig? Är hänsyn en bristvara i dagens samhälle? Eller har kraven på visad hänsyn gått för långt?

Igor Ardoril visarhur vi kan förhålla oss till hänsyn. Genom att reflektera över vårt eget och andras sätt att vara kan vi lättare träna upp och sprida förmågan att visa mer hänsyn i våra liv. Det handlar om att både ta och ge plats i tillvaron.

Överlevnadsbok – för dig som har en psykisk sjuk förälder

av Lotta Fristorp och Peter Kollarik (1999)

"Fannys mamma ligger i sängen bland dammråttor hela dagen. Oskars mamma stoppar mat i grannens brevlåda. Lisas mamma trodde en dag att hon skulle bli mördad klockan 22.22. Fanny, Oskar och Lisa har en sak gemensamt – en psykiskt sjuk förälder. Det hade också regissören Suzanne Osten och författaren Margareta Strömstedt. Här berättar de om hur det påverkat deras liv."

I boken besvarar också professor Johan Cullberg på frågor om psykisk sjukdom. Och den första gruppverksamheten i Sverige som jobbade med barn och ungdomar med psykiskt sjuka föräldrar, Källan, presenteras.

Lotta Fristorp har skrivit två överlevnadsböcker till: För dig som verkligen behöver en (se längre ned här på sidan) och För flickor om frihet och heder. Böckerna ges ut av Rädda Barnen.

Att synliggöra de osynliga barnen – om barn till psykiskt sjuka föräldrar

av Annemi Skerfving (2005)

Att synliggöra de osynliga barnen ger en bred kunskapsbas om barn till psykiskt sjuka. Den kan användas som en "lärobok" av alla som kommer i kontakt med barn vars föräldrar lider av svåra och långvariga psykiska problem. Boken riktar sig till personal inom vuxen- och barnpsykiatri, socialtjänst, skola, barnomsorg och hälsovård, till studenter vid olika utbildningar, men också till anhöriga och vänner till psykiskt sjuka.

Decembergatans hungriga andar

av Ulrika Lidbo (2009)

På nätterna ligger Jenny och grubblar. Varför blir hon alltid vald som tredje sist på gympan och varför vill alla killar bara hångla med kompisen Charlie? Varför är hon ett fetto som hatar sitt meningslösa liv?

Men Jenny har en plan. Hon ska bli smal. När hon börjar åttan i augusti ska alla få se. Hon kan inte misslyckas om hon följer sitt superschema. Man kan ju inte bli fet om man äter noll procent fett. Jenny finner en bundsförvant i Betty. Smala, snygga, världsvana Betty. De träffas hemma i Bettys kök och har matorgier. Glass, smör, Ballerinakex, västerbottenost, djupfrysta pajer. De dukar upp och vräker i sig. Sen kräks de upp allting. Ingen kan nånsin förstå. Det är en livsstil. Man väljer det för att man gillar det. Men hur länge håller det?

Himmel, helvete och allt däremellan

av Anna Kåver (2009)

Du bjuds in till känslospaning i boken Himmel, helvete och allt däremellan – om känslor av författaren Anna Kåver. "Vad är glädje, rädsla, skam, nyfikenhet? Hur känns de i kroppen, vilka budskap ger de dig och hur läser du av dem hos andra?" Med goda kunskaper om känslor blir tillvaron, du själv och dina medmänniskor både mer begripliga och mer spännande. Från bokens omslagstext: "Känslor är vägvisare i våra liv. De ger oss mening, identitet och självkänsla. Känslorna är kittet som binder oss samman, likväl som de kan sära och plåga oss".
Himmel, helvete och allt däremellan – om känslor, är en lättläst bok för den som vill veta mer om känslor, varför vi har dem, vad de gör för nytta och vad vi kan göra med dem; acceptera dem, förändra dem och uttrycka dem. Bland annat.

Leva med beroende

av Pia Mattzon, med kommenterande texter av forskare/läkare vid Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet. (2007)

Var tionde svensk är alkoholist. Med största sannolikhet har vi alla missbrukare i vår bekantskapskrets. Men eftersom ämnet är tabubelagt är det svårt att veta hur man upptäcker missbruket, hur man hanterar det och hur man motverkar beroendet.

I den här boken kommer de som är beroende, deras anhöriga och arbetsgivare till tals. Läsaren får möta fem människor som levt med ett beroende och två familjemedlemmar som berättar om hur det är att leva sida vid sida med någon som alltmer fastnar i en ond spiral.

SKÅL! 14 berättelser

av Ann Thörnblad, foto Johan Olsson (2009)

I Skål! möter du bland andra Marcus Birro, Gudrun Schyman och Benny Haag som berättar åren då de drack för mycket, men också om vad det var som fick dem att erkänna att de hade ett problem.

Du får även möta anhöriga, däribland 18-åriga Malin och författaren Märta Tikkanen.

Zebraflickan

av Sofia Åkerman (2004)

"Mina tankar var de sjukaste, jävligaste, mest korkade, hemskaste och skräckinjagande någon kan föreställa sig. Det var oförklarliga, och hängde inte alls ihop. En del av mig tyckte att jag hade segrat, att jag hade lyckats bra med balansgången mellan livet och döden. En annan del av mig skrek av rädsla och panik, för den visste att det skulle hända igen. Den delen visste också att Sofia faktiskt inte var odödlig."

Sofia Åkerman skrev för att förstå vad som hade hänt och varför det vände. Hon skrev mest för sin egen skull, men det blev en bok. Det är smärtsamt att läsa vissa delar av den, svårt att ta del av hur mycket hon hatade och föraktade sig själv och det är upprörande och frustrerande att få veta hur lite hjälp hon fick av sjukvården. Det är realistiskt och inte romantiserat, det är krass verklighet, men också drömmar och tankar om ett annat liv.
"Det var en fråga om veckor innan nästa överdos, när det goda började sippra in genom en spricka i min sjuka mur. Jag blev räddad i sista stund. Livet är en kedja av länkar, och det var meningen att mitt liv till slut skulle bli ett glimmande guldhalsband."

För att överleva

av Sofia Åkerman (2009)

"För att överleva är skriven ur ett patientperspektiv och riktar sig till föräldrar och anhöriga, sjukvårdspersonal, studerande och andra som vill ha information om hur man bäst kan hjälpa någon som skadar sig själv." Så står det på baksidan.

Är både en klok och varm bok, där Sofia själv och flera av hennes vänner delar med sig av sina egna erfarenheter. Sofia Åkerman använder sig mycket av metaforer i boken, det vill säga liknelser eller beskrivande bilder av en situation eller känsla, för att budskapet ska nå fram till läsaren. Metaforer är också något som används inom DBT (dialektisk beteendeterapi), som numera är en relativt vanlig behandling för självskadebeteende, som Sofia också skriver om i boken.
En lättläst bok, full med viktig fakta, som verkligen ökar läsarens kunskap, insikt och förståelse för personer med självskadebeteende.

Vi har ju hemligheter i den här familjen

av Therése Eriksson (2009)

"Med utgångspunkt i sina dagböcker har Therése skrivit en gripande och ärlig bok om att växa upp med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder. Det handlar om rädsla och sömnlösa nätter, om depressioner och självmordsförsök, om struliga tonår och alla vägar som leder fel."
Läs Therése bok! I den blandas en alldeles vanlig vardag med kaos ochpsykisk sjukdom, på ett trovärdigt ochosentimentalt sätt. Det är lätt att känna sympati för Therése, men desto mer undrar man var alla vuxna är, som kunde gett henne betydligt mer stöd på vägen.
Se ett klipp på YouTube där Therése berättar om boken!

Syftet med hennes arbete, och med den här boken, är att visa att man kan må bra, trots att man har mått dåligt under sin uppväxt. Therése har fått ett flertal priser för sitt arbete, hon blev till exempel utnämnd till Årets förebild på galan Svenska Hjältar 2008. Hon är bosatt i Stockholm.

Överlevnadsbok – för dig som verkligen behöver en

av Lotta Fristorp och Peter Kollarik

I boken medverkar unga personer som har "en verklighet full av smärta" som det står på bokens baksida. Dessutom berättar även vuxna som kommer i kontakt med unga i kris genom sitt arbete. Bokens berättelser är gripande. Vi vill varmt rekommendera boken, som är lättläst och mycket tankeväckande. Kanske kan den också ge lite tröst.
Lotta Fristorp har skrivit två överlevnadsböcker till: För dig som har en psykiskt sjuk förälder och För flickor om frihet och heder. Böckerna ges ut av Rädda Barnen.

Makt, mod och motstånd

av Benny Haag (2008)

Benny Haag är sedan sju år tillbaka nykter alkoholist. Hans bok kom ut hösten 2008. Han kallar boken för ett manifest för en nyktrare värld, och på bokens baksida beskrivs hur han fick ett par "alkoholglasögon" på sig när han blev nykter, som gjorde att han insåg "vad kröken ställer till med, hur den krossar, dödar och förstör."
Boken ges ut av Bonniers förlag.