Sajter för hjälp och stöd
BonaVia
Till Bona Via kan du komma som lever i en familj där någon vuxen dricker för mycket alkohol eller använder narkotika eller läkemedel. Bona Via har barnen och deras behov i fokus, och vill medverka till att skapa möjligheter till förändring och hjälp för familjer att bryta sin isolering och träffa andra i liknande situation. Genom att visa på alkohol och andra drogers påverkan på individ, familj och omgivning, på relationers betydelse och möjligheten att göra hälsosamma val, är barn- och ungdomsprogrammen också drogförebyggande.
BRIS - Barnens rätt i samhället
BRIS är en ideell organisation som bildades 1971, vars uppgift är att bistå utsattabarn och unga med råd och stöd samt underlätta deras chanser att föra en dialog med vuxna. BRIS vänder sig till barn och unga upp till 18 år. Kärnan i verksamheten är Barnens hjälptelefon, 116 111, BRIS-mejlen och BRIS-chatten, som nås via BRIS webbplats. Där finns också faktatexter och information, rapporter och nyheter samt möjligheter att ställa frågor. Till BRIS Vuxentelefon 077-150 50 50 kan även andra än föräldrar ringa, till exempel syskon eller vänner.
Brottsofferjouren
Brottsofferjourernas Riksförbund (BOJ) är en ideell organisation som arbetar för bättre villkor för brottsoffer. Det finns drygt 100 lokala brottsofferjourer runt i landet. Den som drabbats av brott, till exempel rån, misshandel, våldtäkt eller hot om våld behöver hjälp och tid att bearbeta vad som hänt. Ofta upplever den drabbade att han eller hon förlorat kontrollen över sitt liv. Då kan det vara särskilt viktigt med en erfaren samtalspartner som kan ge råd och stöd. Stödpersonerna lyssnar och bekräftar den drabbade. Stödpersonen har tystnadslöfte och ställer upp med den diskretion som är tillrådig. På BOJ:s webb finns också en sökfunktion där du kan leta reda på din närmaste Brottsofferjour. Du kan även ringa Brottsofferjourernas Telefoncentral: 0200-21 20 19, mellan kl. 9.00-12.00 och 13.00-16.00 på vardagar, måndag till fredag.
BUP-mottagningar i hela landet
Här finns länkar till BUP-mottagningar (och landsting) runtom i landet. På BUP (Barn- och Ungdomspsykiatrin) kan man få hjälp tills man fyller 18 år. På webbplatsens Vanliga frågor kan man också få svar på många olika frågor, till exempel: När kan man söka BUP? Kan man gå utan att föräldrar vet om? Vilka slags problem har de som söker BUP? Webbplatsen tillhör BUP Stockholm så en del information kan skilja mot mottagningen som finns där just du bor.
Drugsmart
Drugsmart är Sveriges största ungdomssajt om alkohol och andra droger. Där finns bland annat gästbloggar, fakta och berättelser om missbruk i familjen och Local Hero - som är ett projekt som stöttar ungdomar att själva genomföra drogfria aktiviteter där de bor. Sajten görs av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Frisk och Fri
Riksförening Frisk och Fri arbetar mot ätstörningar. Det är en ideell förening med syfte att sprida information och att stödja personer med ätstörningar och deras anhörig. Frisk och Fri arbetar också förebyggande inom området påverka för bättre vård. De flesta som arbetar i föreningen har själva haft eller känt någon med ätstörningar. Föreningen har inget kommersiellt syfte.
Föreningen Balans
Föreningen Balans är en patient-/anhörigförening för drabbade av förstämningssjukdomar, som bipolär sjukdom (tidigare manodepressivitet), depression, utbrändhet/utmattningsdepression och dystymi. Närstående kan få information, råd och stöd genom föreningen. Målet för Balans är att arbeta mot fördomar om psykiska sjukdomar och bryta tabun.
HOPP - Riksorganisationen mot sexuella övergrepp
HOPP - riksorganisationen mot sexuella övergrepp är en ideell organisation som vänder sig till både tjejer och killar som själva varit utsatta för övergrepp och till närstående till någon som varit utsatt. HOPP verkar för att kontaktnät mot sexuella övergrepp utvecklas i hela landet. Medlemsföreningar är bland andra Brottsofferjouren, Kvinnojourer och RSMH. På HOPP:s webbsida finns information om bland annat juridik, bankonventionen och socialtjänstlagen. Där finns också länkar till rapporter och utredningar och till andra föreningar som arbetar med frågor som rör övergrepp. HOPP erbjuder en jourmail för den som varit utsatt för övergrepp, våldtäkt eller sexuella trakasserier: jour@hopp.org
IBIS - Intresseföreningen för bipolär sjukdom
Intresseföreningen Bipolär sjukdom, IBIS, fungerar som ett forum och socialt kontaktnät för personer med bipolär sjukdom, anhöriga och andra intresserade. Basen och det mesta av verksamheten finns i Göteborg, där det idag finns närmare 25 000 personer med någon form av bipolär sjukdom. På webbplatsen finns fakta om bipolär sjukdom och info om föreningens aktiviteter.
Jourhavande kompis
Jourhavande kompis är en telefon- och chattjour som vänder sig till barn och ungdomar upp till 25 år. Du som vill prata med Jourhavande kompis kan ringa 020-222 444 eller chatta direkt på webben.
Jourhavande medmänniska
Ring 08-702 16 80 när du behöver någon att prata med. De som svarar hos Jourhavande medmänniska är vanliga människor som vill dela med sig av sin tid och sitt engagemang. De är inte kuratorer, psykologer eller läkare. Den som ringer och behöver hjälp av någon med specialistkunskap hänvisas till någon annan lämplig jour.
Killfrågor
Killfrågor.se är en sajt för dig som är ung kille, eller känner dig som kille. Du kan chatta eller mejla anonymt med pratkompisar om precis vad du vill. Du kan också läsa texter om till exempel kroppen, våld, vänskap, känslor och familj.
Kuling
Kuling.nu är en mötesplats och informationsplats för unga som har en förälder med psykisk sjukdom. Kuling.nu ägs och drivs av Psykosvårdens utrednings- och behandlingsenhet på Karlakliniken i Örebro läns landsting.
Maskrosbarn
Maskrosbarn är en ideell förening som stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar och/eller är psykiskt sjuka. De jobba rmed: Föreläsningar på skolor och för vuxna som arbetar med barn o unga.
Nationella hjälplinjen
Hjälplinjen erbjuder kostnadsfri psykologisk hjälp. Behöver du prata om det du inte kan prata om? Hjälplinjen erbjuder stöd anonymt, professionellt och kostnadsfritt. Man kan kontakta Hjälplinjen för egen del eller om man oroar sig för någon annan. Man kan ringa eller skriva till Hjälplinjen, men också söka efter annat stöd i vår länksamling.
NSPH - Nationell samverkan för psykisk hälsa
Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, är ett nätverk för organisationer, som var för sig representerar människor med psykisk ohälsa och sjukdom, neuropsykiatriska funktionshinder, beroendeproblematik och suicidalitet samt deras anhöriga. NSPH och dess medlemsorganisationer engagerar sig, påverkar och strävar efter att nå resultat i frågor som är viktiga för deras medlemmars psykiska hälsa och livsvillkor. Patienter, brukare och anhöriga ses som en oumbärlig resurs i vården, stödet och behandlingen.
Pion.se - sjukhusbibliotekens databas för information om hälsa och sjukdom
Pion är en sökbar databas för kvalitetsbedömd information om hälsa och sjukdom. Informationen riktar sig till patienter, anhöriga och intresserad allmänhet. Sjukhusbibliotek i nio landsting och regioner står bakom databasen.
Det är enorm samling av dels olika föreningar, organisationer och en lika enorm samling av olika typer av ohälsa. Det man inte hittar här är nog svårt att hitta. Man kan söka fritt eller efter en lista. Det ser kanske lite krångligt ut men det är bara att prova sig fram.
Polisen - brott i nära relationer
Polisen har på sin webbsida en informationssida om brott i nära relationer. Det kan exempelvis vara våld, våldtäkt, sexuella övergrepp och misshandel. Här finns bland annat information om: Vad som räknas som brott. Varför det är viktigt att anmäla. Hur en anmälan går till. Hur barn påverkas. På informationssidan kan besökaren läsa om vad man som utsatt har för rättigheter och om hur polisen kan hjälpa.
Psykologguiden
Psykologiguiden är en webbplats om psykologi vars huvudsyfte är att sprida kunskap om psykologi till allmänheten. Via Psykologiguiden ska allmänhet, företag och organisationer också kunna få råd och stöd i psykologiska frågor och kunna hitta privatpraktiserande psykologer inom olika verksamhetsområden, i hela Sverige. Psykologiguiden ägs och är kvalitetsgranskad av Sveriges Psykologförbund som är psykologernas fack- och yrkesförbund. Alla psykologer som är anslutna till Psykologiguiden är medlemmar av Sveriges Psykologförbund, har legitimation som psykolog, har en patientförsäkring och följer Psykologförbundets etiska regler.
Randiga huset
Randiga huset främsta uppgift är att genom stöd främja barn och ungdomars situation när de förlorar eller kommer att förlora en förälder i dödsfall samt att stödja den kvarvarande föräldern och andra närstående.Randiga Huset fungerar som rådgivande och stödjande organ och vänder sig till alla som är i sorg eller kommer i kontakt med sörjande familjer.
RFSL Ungdom
RFSL Ungdom är ungdomförbundet för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queeras rättigheter. Vi bildades 1999 som en avdelning under RFSL och blev eget förbund 2003. RFSL Ungdom är en av Europas i särklass största och mest inflytelserika HBTQ-ungdomsorganisationer med 1000 medlemmar fördelade på nio lokala distrikt. Vi har en bred verksamhet som sträcker sig från sociala aktiviteter till politisk påverkan på lokal, nationell och internationell nivå. Om du har några frågor om organisationens uppbyggnad och funktion, kontakta info@rfslungdom.se
Riksförbundet Attention
Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och OCD - tvångssyndrom. Förbundet arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med dessa diagnoser ska få det stöd och den hjälp de behöver och bli bemötta med respekt.
Riksföreningen Autism
Riksföreningen Autism är en intresseorganisation för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningen står öppen både för personer med egen funktionsnedsättning, närstående och professionella.
RSMH - Riksförbundet för social och mental hälsa
Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, är en organisation förmänniskor med egen erfarenhet av psykisk och social ohälsa och deras närstående. RSMH arbetar för att människor med psykisk ohälsa ska ges goda förutsättningar att komma tillbaka till ett gott liv.
RUS - Riksförbundet unga för social hälsa
RUS är RSMH:s ungdomsförbund som organiserar unga upp till 35 år som har erfarenhet av psykiska eller sociala problem. Förbundets grundpelare är kamratstöd och intressepolitik. RUS arbetar för att försöka motverka alla fördomar som finns i samhället om psykisk ohälsa.
Rädda Barnen
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar organisationen för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. I Sverige arbetar Rädda Barnen för att påverka och skapa opinion kring barns situation. På webbplatsen kan du bland annat läsa om: Rätten till en trygg uppväxt - om misshandel i hemmet Sverige bryter mot barnkonventionen - om barnfattigdom Några av Rädda Barnens webbplatser för dig som är ung: Rädda Barnens ungdomsförbund, Rbuf, för dig mellan 7 och 26 år Webbtidningen Effekt Skiljas - om skilsmässor Flicka i två kulturer - Flicka.nu
Rättegångsskolan
Rättegångsskolan finns på Brottsoffermyndighetens sida och är en hjälp för den som varit utsatt för brott. Syftet är att ge dig kunskap om vad som händer både före och efter rättegången. Meningen är att du ska känna dig tryggare när du väl är i den verkliga situationen.
Röda korsets ungdomsförbund
Röda Korsets ungdomsförbund jobbar för en värld där unga känner sig trygga och mår bra.
Schizofreniförbundet
Schizofreniförbundet arbetar för ökad kunskap om schizofreni och psykossjukdomar samt de funktions-nedsättningar som de för med sig. Förbundet är en handikapporganisation som organiserar personer med schizofreni och liknande psykoser, deras anhöriga samt övriga intresserade personer.
SFPH - Svenska föreningen för psykisk hälsa
SFPH, Svenska föreningen för psykisk hälsa, är en ideell förening med uppgift att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa. Föreningen vill också påverka opinionen och relevanta samhällsinstanser att agera för hälsofrämjande åtgärder. Det sker bland annat genom tidningen Psykisk Hälsa, publikationer, konferenser och utbildningar för yrkesverksamma inom människovårdande yrken. Sfph driver också Föräldratelefonen, dit föräldrar kan vända sig för att tala med psykologer och socionomer kostnadsfritt.
SHEDO - Self Harm and Eating Disorders organisation
Föreningen SHEDO (Self Harm and Eating Disorders Organisation) är en ideell förening vars syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende, ge stöd åt drabbade och anhöriga samt arbeta för en bättre vård för dessa patientgrupper. På hemsidan finner du information om föreningens arbete och hur du kan stötta oss. Vi välkomnar såväl professionella som drabbade, anhöriga och andra intresserade.
Självmordsupplysningen - förebygger självmord
Självmordsupplysningen förebygger självmord. Här kan du chatta, maila frågor och få information om självmord och psykisk hälsa. Självmordsupplysningen.se finns på nätet och vill bidra till att minska antalet självmord genom att erbjuda stöd och sprida kunskap om hur anhöriga kan agera för att stödja människor i kris. Självmordsupplysningen bemannas av volontärer som har fått specialutbildning hur man bemöter människor i kris. Volontärerna är inte utbildade psykologer och erbjuder inte behandling, men kan ge stöd för stunden och och vid behov hänvisa vidare till specialiserad vård.
SOS-brevlådan
I Kyrkans jourtjänsts SOS-brevlåda blir du mött med förståelse, respekt och acceptans, oavsett vem du är, hur du har det, sexuell läggning eller trosuppfattning. Vår uppgift är att lyssna till det svåra, att ge stöd och tröst utan att tvinga på dig våra egna råd eller lösningar. Du kan vara så anonym du vill i SOS-brevlådan. Vi som svarar är alltid anonyma och har tystnadsplikt.
SPES - Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd
SPES är en ideell organisation för alla som är närstående till någon som tagit sitt liv - familjemedlem, släkting, partner eller god vän. SPES har en ungdomssektion med egna kontaktpersoner. SPES telefonjour står öppen varje dag kl. 19-22, 08-34 58 73. Svenska Ångestsyndromsällskapet angest.se/ Svenska Ångestsyndromsällskapet är en ideell stödförening för människor som lider av ångestsjukdomar och deras närstående. Föreningen sprider kunskap om ångestsyndrom och informerar om olika behandlingar. Svenska OCD-förbundet Ananke ocdforbundet.se/ Svenska OCD-förbundet Ananke är en rikstäckande ideell förening som grundades 1989 med uppgift att stödja människor med tvångssyndrom (OCD) och deras anhöriga. Det internationella namnet för tvångssyndrom är OCD (Obsessive Compulsive Disorder) och används omväxlande på denna hemsida parallellt med tvångssyndrom.
Tilia
Tilia verkar för ett jämställt samhälle med en vision om att varje ung människa har självkänsla nog att stå upp för sina rättigheter. Vi vänder oss till unga och unga vuxna mellan 12 och 30 år med fokus på de som lever med psykisk ohälsa i någon form. Vi är en religiöst och partipolitiskt obunden förening. Här ges trygghet, stöd och vägledning.
Tjejjouren.se
Tjejjouren.se är en portal ut till landets alla 60 tjejjourer. Där kan du få kontakt med tjejjourerna och prata med dem via mejl, chatt och telefon. Du kan också ställa din fråga direkt på sidan eller bläddra runt bland ämnena i Tjejguiden. Tjejjouren.se är helt enkelt en sida för alla som definierar sig som tjejer. På tjejjouren.se finns informationstexter om bland annat: Utsatthet – Om våld, trakasserier, övergrepp, diskriminering, hur du gör en polisanmälan och vad som händer sen. Missbruk i familjen Psykiska sjukdomar samt om t ex antidepressiva läkemedel, att skada sig själv, självmordstankar, lycka, sätt att hantera ångest, självkänsla och ätstörningar under rubriken Hur mår du?
Tjejzonen
Tjejzonen är en ideell förening för tjejer mellan 12 och 25 år, som erbjuder storasystrar, mentorer, plugghjälp, stödsamtal, chatt och mejlstöd. Tjejzonens övergripande mål är att förebygga psykisk ohälsa genom att stärkaunga kvinnors självkänsla och självtillit och fokusera på varje tjejs positiva kraft. På webbplatsen finns ävenÄtstörningszonen som erbjuder stöd via chatt, mejl och samtal ochTerapifonden som finns till för tjejer som har behov av psykoterapeutisk hjälp, men inte har råd att bekosta behandling själva.
UMO - Ungdomsmottagningen på nätet
UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Syftet med sajten är att göra det lättare för unga att hitta relevant, aktuell och kvalitetssäkrad information om sex, hälsa och relationer. UMO har utvecklats av Sjukvårdsrådgivningen SVR AB och Sveriges landsting och kommuner som står bakom driften av webbplatsen. Alla texter på UMO genomgår kvalitetsgranskning innan de publiceras.
Ungdomar.se
Ungdomar.se är informationssajt för hälsa och välmående. Förutom att svara på frågor från ungdomar finns det även artiklar, jourhavande kompis, forum, fotoalbum och bloggar på sajten. Medlemmarna är mellan 15 och 24 år och medelåldern är 19 år.
Youthhealthtalk
YouthHealthTalk är en unik brittisk sajt. Den har en databas med ungas berättelser och erfarenheter av sjukdom och ohälsa av olika slag. På sajten finns idag djupintervjuer med personer från 16 år och uppåt, om ett 40-tal olika sjukdomar och tillstånd. Ett av sajtens mål är att komma upp i 100 inom 5-10 år. I intervjuerna tar man inte bara upp sjukdomen i sig, utan också hur det påverkar relationer, omgivning, skola/arbete och annat. Materialet presenteras i form av video-, ljud- och skrivna berättelser och är på engelska. YouthHealthTalk riktar sig till unga människor medan HealthTalkOnline riktar sig till vuxna, men man kan definitivt ha nytta av bägge sajterna, oavsett ålder.