Nya BRIS-rapporten klar

Varje år släpper BRIS (Barnens Rätt I Samhället) en rapport som blickar tillbaka på året som har gått. I år var temat Psykisk ohälsa och Livlinan var på plats i Göteborg när rapporten presenterades.

Förra året hade BRIS 25 900 stödjande kontakter med barn och unga. Av dessa handlade ungefär en fjärdedel om psykisk ohälsa. 

När rapporter presenteras blir det ofta mycket siffror och statistik. Därför är det extra välkommet när det finns personer som kan prata mer kring alla siffror och ge dem ”kött och blod”. En av dem som gjorde detta var Emma Igelström.

                                      

                              Emma Igenström intervjuas på BRIS rapport-presentation. 

Det är många av oss som har läst eller hört Emma Igelström berätta sin historia. Hon har brottats med prestationskrav, ätstörningar, alkoholberoende och självmordsförsök och delar med sig av sina erfarenheter för att kunna hjälpa andra.

- Jag kände inte att jag förtjänade att må dåligt. Det var så skamligt för jag hade mycket som var bra. Fin familj och bra vänner, berättar Emma Igelström som är före detta elitsimmare.

Numera har Emma Igelström lagt simkarriären på hyllan, men hon är fortfarande engagerad i idrottsrörelsen liksom i flera projekt som handlar om ungas psykiska hälsa.

BRIS får många samtal och mail från barn och unga som mår psykiskt dåligt. Emma Igelström tycker att det är skrämmande att så många mår dåligt:

- Det är hård press för många unga idag och därför måste vi våga prata om sådana här frågor. För mig har det varit viktigt att ta reda på vad jag är utan min prestation. Jag duger som jag är. Som Emma. Du duger som du är.

BRIS kommer i kontakt med tusentals barn och unga varje år. För många är det första gången de blir lyssnade till. En av punkterna som presenteras i BRIS-rapporten för 2011 är fördelningen mellan killar och tjejer. Av dem som kontaktar BRIS är 20 procent killar och 80 procent tjejer. De allra flesta ringer in, men en hel del kontaktar också via mail och så finns det en chatt som kallas BRIS forum.

På BRIS kan du vara anonym och oavsett din ålder eller ditt problem blir du tagen på allvar. Vill du läsa mer om BRIS arbete eller se den senaste BRIS-rapporten kan du gå in på bris.se 

 Text och bild: Lovisa Bengtsson