ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder

3-5 procent av alla barn och ungdomar har troligtvis ADHD.
Det finns tre olika former av ADHD:

En form handlar om problem med uppmärksamheten och koncentrationen. 

En person med denna form av ADHD kan ha svårt att arbeta en längre stund med en uppgift, som att sitta med läxan i en halvtimme. Kanske måste hon eller han ta en paus redan efter fem minuter för att orka fortsätta. De kan inte hålla fokus så länge och slarvar gärna över saker, eftersom de vill att det ska gå väldigt fort när de jobbar.

Man kan också vara lite av en drömmare, som drömmer sig bort. Om någon ropar ens namn kan personen få ropa flera gånger innan man reagerar.

Det är också vanligt att ha svårt att hålla tider. Personer med ADHD tappar också bort saker i större utsträckning än andra. Det gäller både barn och vuxna.

Något som är mer vanligt hos vuxna är att de har problem med att organisera och planera. De kan till exempel ha svårt att få ihop en vanlig vardag, då man ska  göra flera saker på en dag:Att gå till tvättstugan och boka tid, sedan hinna med en buss lite senare och därefter städa. Det blir för många saker på en gång.

En annan form av ADHD handlar mer om att man är överaktiv och impulsiv.

Man har svårt att sitta stilla med händer och fötter. Man är alltid på högvarv och har svårt att stanna upp och prata lugnt och sansat med folk. Man är alltid på väg någon annanstans i tankarna. Impulsiviteten kan till exempel yttra sig i form av att man har svårt att vänta på sin tur, till exempel när man står i kö. Man svarar ofta på frågor innan frågeställaren har ställt färdigt sin fråga.

Den tredje formen är en kombinerad typ av ADHD. Den innebär att bägge typerna av problem finns. 

Text: Mikael Elf

Källa: Intervju med Elisabet Wentz, överläkare och docent på BNK (Enheten för barnneuropsykiatri) i Göteborg.